Chișinău, 19 decembrie /MOLDPRES/ – Trei micro-regiuni continuă să beneficieze de sprijin din partea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a Elveției pentru specializarea economică. Certificatele de granturi au fost înmânate pe 18 decembrie organizațiilor non-guvernamentale care au rolul de entitate de gestionare a clusterelor.
Este vorba despre localitățile Coșnița, Criuleni, Pârâta, Doroțcaia și Slobozia-Dușca, cu specializare economică în turism rural – clusterul Inima Nistrului; Nisporeni, Valea Mare, Lozova, Dolna, Micleușeni, Cioara, Ciutești, Bălăurești și Seliște: cultivarea și procesarea plantelor medicinale și aromatice – clusterul Herbafruct; Cimișlia, Sădăclia, Ciucur-Mingir, Cenac, Valea Perjei, Hârtop, Ivanovca Nouă, Grădiște, Abaclia și Mihailovca: creșterea oilor și caprelor, precum și procesarea produselor lactate și a derivatelor acestora – clusterul Cimișlia-Basarabeasca.
Fiecare organizație beneficiară va primi 145.000 de dolari pentru a implementa inițiative de consolidare a capacității clusterelor, de dezvoltare a lanțurilor valorice și de promovare a competitivității prin inovații. Peste 50 de antreprenori locali vor beneficia de sprijin și vor fi create sau îmbunătățite 400 de locuri de muncă.
„Primul pas către dezvoltarea locală este descoperirea „bijuteriilor ascunse” ale unei regiuni. Acestea sunt sectoare sau clustere care au un potențial vizibil de creștere a valorii adăugate. În cadrul proiectului Piețe reziliente și incluzive în Moldova, susținem dezvoltarea turismului rural în regiunea Dubăsari, valorificarea plantelor medicinale și aromatice din orașul Nisporeni și comunitățile vecine și comercializarea produselor lactate din lapte de oaie și capră din orașul Cimișlia și comunitățile vecine”, a declarat Guido Beltrani, directorul Oficiului de Cooperare Elvețiană în Moldova.
„Crearea unui cluster economic implică specializarea economiilor locale, optimizarea activităților pe care locuitorii le cunosc și le fac cel mai bine, consolidarea expertizei diverse, a perspectivelor locale și a obiectivelor comune. Acest lucru permite obținerea de rezultate transformative: locuri de muncă decente și dezvoltarea afacerilor locale, iar Elveția și PNUD vor sprijini testarea clusterizării în 3 micro-regiuni pentru a demonstra impactul său”, a afirmat Daniela Gasparikova, Reprezentant Rezident al PNUD în Moldova.
Astfel, clusterele beneficiază de o sumă totală de 435.000 de dolari fiecare; astfel, sprijinul anunțat inițial de 400.000 de dolari de către proiectul Piețe reziliente și incluzive în Moldova a fost suplimentat. Clusterele beneficiare au fost selectate prin concurs public în aprilie 2023.
Proiectul Piețe reziliente și incluzive în Moldova își propune să sporească dezvoltarea economică locală și reziliența în comunități prin sprijinirea antreprenoriatului local, creșterea investițiilor și a numărului de locuri de muncă decente pentru locuitorii locali, în special pentru tineri, femei, persoane cu dizabilități, migranți care s-au întors acasă și refugiați.